Stróman

StrómanA stróman – szalmabábú/szalmaember – kifejezést Magyarországon is használják olyan személyek leírására, akik egy másik ember nevében/helyett járnak el, képviselik azt, annak üzleti érdekei védelmében (ahogy a madárijesztő „helyettesíti” a gazdát a földeken a madarak elijesztésével) – bár néha nem egészen jogszerűen. Az itt használt jelentés némileg eltérő, ám a lényeg ugyanaz: egy velünk párhuzamosan „létező”, ránk bizonyos dolgokban hasonlító entitást jelölünk a ’stróman’ szóval.

A sorozatunkban bemutatott példák/adatok ugyan közvetlenül az angol/amerikai viszonyokra érvényesek EBBEN a formában, ám a jelenség világszerte nagyon hasonló. Az olvasó mondhatja, hogy „nem, ez nálunk nem így van” – hiszen a Vasfüggöny mögött és később is, kissé máshogy folytak a dolgok, mint Nyugaton. Kissé eltérő jogrendszerrel – ám ha valamelyest eltérően is, ezek a dolgok világszerte érvényesek, így Magyarországon is. Az alapok ugyanazok. Ezen ismeretek hiányában csak körbe-körbe kerenghetünk a jog, pénzügyek, emberi jogok világának útvesztőiben.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – XIII. rész – Ahhoz, hogy győzzön a gonosz...

Ahhoz, hogy győzzön a gonosz, csak arra van szükség, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit

 

Például: A Petro Dollár

Talán elgondolkozhatnál erről:

miért támadta meg az USA Líbiát, Irakot, Afganisztánt és Jement? Az USA ügynökei miért segítették Szíria destabilizálását? És az USA kormánya miért tett meg mindent azért, hogy Iránt tönkretegyék, annak ellenére, hogy Irán 1798 óta nem támadott meg egyetlen országot sem?

És mi jön ezután? Merre tartunk? Ha vetsz egy pillantást a jelenlegi pályagörbére, amin vagyunk, egyáltalán semmi értelme ennek, ha kiértékeled az alapján, amit az iskolákban tanultunk. És egyáltalán semmi értelme, ha a világnézeted arra a propagandára építed, amit a fősodrású média hírként eladva próbál beléd sulykolni. Azonban teljes értelmet nyer, ha megtudod a hatalmon lévők valódi indítékait. Hogy megértsd azokat az indítékokat, először is bele kell néznünk a történelembe:

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – XII. rész – Az átverés összefoglalása

Stróman - Az átverés összefoglalása

Ha az eddigiek sok információt jelentettek számodra, akkor talán hasznos lehet rendelkezned annak a felháborító szélhámosságnak egy rövid „vázlatával” is, amit veled játszanak. Ugyanúgy itt, a Te lakóhelyeden (Anglia – a ford.) is és szinte minden más lakóhelyen ugyanez a helyzet áll fenn.

Minden azelőtt kezdődött, mielőtt a legtöbb jelenleg is élő ember megszületett volna. Két testvér azon elhatározásával kezdődött, hogy belekezdenek egy szélhámosságba, amelyik a világ leggazdagabb embereivé teszi őket, és amely ráveszi az embereket arra, hogy nekik dolgozzanak anélkül, hogy felismernék ezt a tényt. Bár ők szó szerint is testvérek, a rend kedvéért különböztessük meg és nevezzük el őket Kormány úrnak és Bankár úrnak, mert erre van szükségük ahhoz, véghezvigyék ezt a szélhámosságot.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – XI. rész – Összefoglalás

Stróman összefoglalás

Mielőtt megszülettél, a bankárok összefogtak, hogy kifosszák a társadalom többségét alkotó tagjait. Eltávolították a pénz minden formáját és lecserélték értéktelen bankjegyekre, melyek olvasata annyi, hogy „megígérem, hogy fizetek a tulajdonosnak…”(egy másik értéktelen bankjeggyel). Aztán úgy intézték, hogy leszámoltak az államvezetéssel és helyébe a saját gazdasági vállalat-csoportjukat helyezték. Olyan nevet adtak ennek a cégnek, amely olyan benyomással bír, mintha az a kormányzat lenne. Aztán átírták az értéktelen bankjegyeket a saját magáncégük nevére, melyet úgy hívnak, hogy „The Bank of England” (vagy Magyar Nemzeti Bank – a ford.), mely név úgy hangzik, mintha egy kormányzati szervezet lenne (ami egyértelműen nem az).

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – X. rész – A fegyveres erők

Stróman - A fegyveres erők

Abban a kereskedelmi vállalatban, amelyik azt a nevet választotta magának, hogy „Észak-Írország és Nagy Britannia Egyesült Királysága”, rengeteg alkalmazott dolgozik az „Angol Fegyveres Erőknek”. A legtöbb országban ugyanez a helyzet. Ha megkérdeznéd, hogy „mi a céljuk ezeknek a felfegyverzett és kiképzett embereknek?”, milyen választ kaphatnál?

Lehet, meglep, de azok az emberek, akik őket alkalmazzák, azt akarják tőlük, hogy védjék meg őket (a munkaadókat) az ellenségeiktől. Nem is új ötlet ez, mondhatnád. Bizony, ahogy mondod, ez nem egy új keletű dolog, de meglepődnél, ha rájönnél, hogy ez az ellenség egészen nyilvánvalóan te vagy! Tehát nem csak „szörnyetegnek” vagy nyilvánítva, de „ellenségnek” is.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – IX. rész – Társadalom

Stróman - IX. - Társadalom

Most elérkeztünk egy igen érzékeny részhez, az Angol társadalomhoz. Határozottan kijelenthetem, hogy nem tudom mindenre a választ ezen a területen. A társadalom azon emberek csoportja, akik akaratlagosan csatlakoznak és ragaszkodnak egymáshoz azon meghatározott szabályok alapján, amelyeket a társadalom tagjai határoztak meg. Röviden fogalmazva, az a rendszer, melyet azon kereskedelmi vállalatok határoztak meg, amelyek Anglia felett az ellenőrzést gyakorolják, az egy társadalom. Mégpedig olyan, melynek egyaránt vannak jó, és rossz jellemzői. A józan ész azt mondja, hogy van előnye annak, ha bármely nagyobb közösség megszervezi magát és rendelkezik képzett specialistákkal, akik fizetett szolgáltatásokat nyújtanak a társadalom többi tagjának.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – VIII. rész – Postai felszólítások

Stróman - VIII. - Postai felszólítások

Minden ember rendszeresen felszólítást kap, hogy valamit fizessen be. Példaként említem a TV használatáért fizetendő adót. Ez olyan valami, amit az amerikaiak nevetségesnek és nagyon szórakoztatónak találnak, mivel nekik nincsen ilyen fizetési kötelezettségük. Ha egy fizetési felszólítást kapsz, meg fogod jegyezni, hogy az nem neked – az embernek – van címezve, hanem a fikciónak, a strómannak, aminek a neve hasonlóan cseng, mint a tied, de mégsem ugyanaz. A felszólításon a név csupa nagybetűvel van írva, vagy a neved előtt olyan szerepel, hogy „Úr” vagy „Úrhölgy”, és bármilyen más egyéb jelzés is legyen ott, az azt jelenti, hogy a stróman a címzett, amelyik úgy hangzik, mintha te lennél, és ugyanakkor lett megkreálva, mint amelyik napon te megszülettél.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – VII. rész – Regisztráció

Stróman - VII. - regisztráció

A legtöbb ember azt hiszi, hogy amikor megvesz egy új autót, akkor azt regisztráltatnia kell (Angliában a Driver and Vehicle Licensing Agency nevezetű gazdasági társasággal – az állítólagos Magyarországon ezt a gazdasági társaságot okosan Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nevezik – a ford.). Csak néhány embernek kelti fel a figyelmét a tény, miszerint a regisztrációval az eladótól megvásárolt autó nem a vásárló, hanem az autót regisztráló társaság tulajdonába kerül. A regisztrációval tehát elajándékoztad az autódat egy gazdasági társaságnak, amely semmit nem tett érted, és amelyre talán nem is gondolsz jó szívvel.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – VI. rész – Rendőrség

Stróman - Rendőrség

Foglalkozzunk a Rendőrséggel

Évekkel ezelőtt, a rendőr még jó barátod és védelmeződ volt. A dolgok mostanra kissé megváltoztak azzal, hogy a rendfenntartó erők gazdasági szervezetekké váltak és elkötelezték magukat a profittermelés mellett, mely profitot a tőled beszedett pénzek jelentik büntető cédulák, gyorshajtási bírságok, parkolási bírságok formájában vagy bármilyen más módon. Ma reggel azt mondták be a nemzeti tévében (USA – a ford.), hogy az elmúlt tizenhárom évben (az eddigieken felül – a ford.) további háromezer törvénysértést találtak ki.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – V. rész – A könyvelés

Stróman - V.

A következő részt lehet, hogy kicsit nehezebb lesz megérteni. Amikor egy cég elkezdi tevékenységét, a számlákat pénz szerint bejövő és kimenő tételekként rögzítik. Egy bank esetében a bejövő pénzt „követelésnek”, a kimenőt „tartozásnak” nevezik. A lényeg, hogy a két oldalon szereplő összegeknek egyezniük kell minden vevőnél. A bankok nem minden tevékenysége egyértelmű azonnal az átlagembernek, és lehet, hogy egy kicsit nehéz megérteni, hogyan is működnek a dolgok ezen a területen.

Ha nyitsz egy számlát egy bankban és befizetsz 500 Fontot a számládra, a bank ezt az összeget követelésként veszi nyilvántartásba. A számlád követelési értéke 500 Font és a tartozás értéke 0 Font, így az egyenleged pozitív, vagyis 500 Fontnak a követelési értéke.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – IV. rész – Mi a pénz?

Stróman - IV.

Mi a pénz?

Eredetileg Angliában a pénz egységét „egy font sterlingnek” hívták. Azért ennek, mert egy sterlingnyi ezüstnek egy font súlya van (nem SI mértékben számolnak Angliában – a ford.). Mivel igen nehéz lenne egy csomó ezüsttel a zsebedben jönni-menni, úgy oldották ezt meg, hogy az ezüstöt gyakorlatilag a bankban tartottad és kaptál róla egy bizonylatot, melyen szerepelt, hogy mennyi ezüstöd van. Sokkal könnyebb volt vásárolni és üzletelni ezekkel a „banki levelekkel”. Ha úgy akartad, bármikor bevihetted a bankba ezeket a bizonylatokat és megkérhetted a bankot, hogy váltsa be, és ilyenkor az történt, hogy odaadták neked a levélen szereplő mennyiségű ezüstödet a levélért cserébe.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – III. rész

Stróman III. rész

Bővítsük hát a strómannal, a születésünk pillanatában velünk párhuzamosan életre keltett egyszemélyes céggel kapcsolatos ismereteinket. Öveket becsatolni… kemény menet lesz.

Ha az I. és II. részt még nem olvastad, akkor kérjük, tedd meg.

Mint eddig megtudtuk – a stróman-rendszerrel kapcsolatos információk egyáltalán nem titkosak, legfeljebb érthető okokból nem verik nagydobra őket –, a stróman létezése akkor indul el, amikor egy brit (a cikk egy angliai írás alapján készült) szülőpár anyakönyvi kivonatot kér/ír alá a gyermekére. Ezt semmilyen valódi törvény nem követeli meg, de mivel nincsenek tudatában, mit csinálnak, a szülők belemennek a dologba. Látszólag csak arról szól, hogy elismerik, rögzítik, hogy ez és ez a gyermek neve, és hogy igen, ők a szüleik.

Ám a gyermek regisztrációjával elvesztik a tulajdonjogukat a gyermek felett (ezért lehet elvenni később tőlük a gyámügy ilyen-olyan indokolásával).

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – II. rész

Stróman

Bevezetés: a cikk egy angol írás fordítása, állításai közvetlenül az angliai és amerikai jogrendszerre vonatkoznak. Ez nem azt jelenti, hogy más országokban ez nem létező jelenség. Lehet, hogy nálunk ez „nem így van”, de valami hasonló egész biztosan.

Mint az első részből megtudtuk, a stróman tehát, egy, a születésünk pillanatában mesterségesen megalkotott jogi személy, akinek azonos a neve (csak csupa nagy betűkkel írják, vagy egyes országokban Mr., Ms. előtaggal látják el), mint nekünk. A strómant azért alkotják meg, hogy aztán megtévesszenek, és velünk fizettessék meg ennek a nem is létező valaminek a költségeit, nyűgeit, bírságait, adóit, stb. Mivel semmilyen kereskedelmi rendszer nem tud kötelezvényekkel „belekapaszkodni” egy élő lénybe – ahogy egy bolt sem kötelezhet a vásárlásra, legfeljebb csábíthatnak –, a „nagy játék” arról szól, hogy hitessék el veled, hogy azonos vagy azzal, akinek a személyi igazolványát hordod (apropó, csak nem csupa nagybetűvel írják rajta a „neved”?), és akinek kötelességei vannak – de nem neked.

Ismerd meg a STRÓMANODAT! – I. rész

A stróman

Idézet a Stróman rovat leírásából:

A stróman – szalmabábú/szalmaember – kifejezést Magyarországon is használják olyan személyek leírására, akik egy másik ember nevében/helyett járnak el, képviselik azt, annak üzleti érdekei védelmében (ahogy a madárijesztő „helyettesíti” a gazdát a földeken a madarak elijesztésével) – bár néha nem egészen jogszerűen. Az itt használt jelentés némileg eltérő, ám a lényeg ugyanaz: egy velünk párhuzamosan „létező”, ránk bizonyos dolgokban hasonlító entitást jelölünk a ’stróman’ szóval. De csupán ennyi a hasonlóság a két jelentés között.

A sorozatunkban bemutatott példák/adatok ugyan közvetlenül az angol/amerikai viszonyokra érvényesek, EBBEN a formában, ám a jelenség világszerte nagyon hasonló. Az olvasó mondhatja, hogy „nem, ez nálunk nem így van” – hiszen a Vasfüggöny mögött és később is, kissé máshogy folytak a dolgok, mint Nyugaton. Kissé eltérő jogrendszerrel – ám ha valamelyest eltérően is, ezek a dolgok világszerte érvényesek, így Magyarországon is. Az alapok ugyanazok. Ezen ismeretek hiányában csak körbe-körbe kerenghetünk a jog, pénzügyek, emberi jogok világának útvesztőiben.

A UCC alapján, hogyan érvényesítheted a jogaidat?

OPPT - Átláthatóság, igazság, integritás, felelősség, elszámoltathatóság

OP magyar honlap