A Project XIII-ról

Project XIII.

A projectxiii.com honlapja néhány napja aktív, a tartalma még fejlesztés alatt áll.

Mi az a ProjectXIII?

Az OPPT három megbízottjának az egyike, Caleb Skinner, a csapatával pár hónapja nekilátott egy teljesen egyedülálló program kifejlesztésének. A Project XIII-t úgy képzeld el, mint egy – a megjelenése után is folyamatos fejlesztés alatt álló – rendkívül biztonságos platformot, amely a Facebook, Skype, Gmail, Yahoomail, eBay stb. főbb funkcióinak megtartása mellett egy, eddig elérhetetlenül teljesen biztonságos hátteret biztosít az egyéni adataid, értékeid, kommunikációid, személyiségi jogaid védelmére.

Tudnod kell, hogy minden „ingyenes” közösségi webfelület csak úgy kaphatott zöld utat, ha a ptw (power that were, egykori hatalmasok) emberei azon át hozzáférést kaphattak az egyéni és tömeges személyes adatokhoz. Példa: a korábban meglehetősen hatékonyan kódolt, csak a kommunikáló felek számítógépeit (adattárolásra) használó Skype program immár Microsoft tulajdonban van, és a rajta átfolyó adataid nem csupán a tieid, hanem raktározásra kerülnek központi szervereken.

Az „ingyen” dolgokért a személyiségi jogaink védelmének feladásával elég magas árat fizetünk. Szokásainkat, kapcsolatainkat, vallási, politikai nézeteinket folyamatosan monitorozzák (javarészt szoftverek), az eladott információkat pedig értékesítik cégek, ügynökségek felé. Ezek köztudott dolgok.

A Project XIII célja, hogy eszközt adjon az embereknek, hogy a kommunikációikat, adataikat csak azokkal osszák meg, akivel szeretnék. Sőt, a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy pl. ha „megosztasz” egy levelet, fényképet stb. egy barátoddal, de úgy gondolod, az adott információ mégsem tartozik rá, törölheted azt úgy, hogy rögtön az illető telefonjáról, számítógépéről is törlődik.

Nem szükséges kiemelnünk, milyen fontos, hogy olyan emberekkel oszd meg a gondolataidat, adataidat, stb, akikben maradéktalanul megbízol.

A rendszer rendkívül magasszintű kódolással működik, adatot nem tárolnak semilyen köztes szervereken (csak az adatátvitel idejére, de még a programozók által sem hozzáférhetően).

Aktiválás után a rendszer a személyes adatokra vonatkozó elemei annyira hozzáférhetetlenek még a programozók számára is, hogy pl. arra sincs mód, hogy az elfelejtett jelszavadat bárhogyan helyreállítsák, ezért ajánlott azt máshol, felírva is megőrizned.

A program előbb az iphone, illetve windows 8-as okostelefonokra, majd a Silverlightos rendszerekre lesz elérhető, utána jönnek az androidos verziók, illetve az asztali gépek alkalmazásai is.

A program ingyenes lesz, de a rendszer fenntartására (regisztrálás után használható) havonta egy dollárt/eurót/yent stb. kell fizetnie a felhasználónak.
Mivel a yen és dollár közötti árfolyamkülönbség szembetűnő, értenünk kell, hogy a hozzájárulás inkább szimbolikus természetű. A cél az volt, hogy ne kerülünk az „ingyen progik” csapdájába, amikről aztán kiderülnek, hogy nem annyira ingyenesek.

(Vannak információk arról, hogy átmenetileg ingyenes lesz a regisztráció is, de ezt még nem erősítették meg a programozók hivatalosan.)

Kezdetben, a fejlesztés befejezésének időszakában, mielőtt a többi valutára is beállítják a rendszert,  1 dollár lesz a havi díj, ami kb 3.000 Ft kiadást jelent évente.

A rendszer fejlesztői folyamatosan várnak fejlesztési javaslatokat, sőt, a rendszer alapját jelentő kódrendszert hozzáférhetővé teszik másoknak is, akik egyéni vállalkozásuk adatait szeretnék megóvni vele.

A Project XIII egy teljesen új fejezetet jelent az emberek internetes kommunikációjának korszakában. Nem csupán egy menő szoftverről van szó. Eszköz a személyiségi jogaid, anyagi javaid, adataid védelméhez is.

Kiegészítés: 2013. szeptember 17-én

A Project XIII program immár iphone (4-5), ipad készülékekre, windows operáció rendszeres mobiltelefonokra (az applikációk áruházában letölthetően), illetve a Microsoft Silverlight-ot futtatni képes asztali gépek számára a http://www.projectxiii.com news almenüjének legfelső „please download here” linkjéről elérhető.

Az asztali gépes verziót kipróbálni még nem volt szerencsénk, az iphone-os alkalmazás remekül működik. Fontos, hogy a deszktop-verzió un. alfa.verzó, lehetnek benne problémák, a felhasználói visszajelzések fogadására és általános tesztelésre adták ki.

Nemsokára az androidos változat is kijön, ez azért lassabb, mert az android platformnak számtalan változata van, tovább tart az egyes verziók stabilizálása.

Ha letöltötted: telepítetted, elindítottad:

Választasz egy nevet magadnak, meg egy jelszót (amit sehol nem őriznek meg a szerveren sem!), amit valahova véss fel, mert nem lehet helyreállítani.
Utána meghívod egy társadat (aki elárulja neked a projectxiii-n használt felhasználói nevet. küldesz egy meghívót, ő elfogadja, innentől tudtok rövid üzenetekben kommunikálni, képeket küldeni egymásnak, kommentelni, eseményt szervezni, stb. fotóalbumokat készíthetsz, oszthatsz meg, stb.

A Projectxiii filozófiája: a te adatot csak a tied, semmilyen külső egyén, cég nem képes hozzáférni, ha nem neki küldted.

A programot a legmagasabb, katonai szintű kódolás védi az illetéktelen hozzáférésektől. Sem magánszemély, sem semmilyen entitás nem fér hozzá mások adataihoz, annak beleegyezése nélkül. Ez nem mondható el a skype, fb, gmail, stb. programokról, ugyebár.

Ez nem valami „titkos cucc”, bárki használhatja, akár cégek is, adataik, belső kommunikációik védelmében.

A szerver az üzeneteket csak három napig őrzi (a programozók által is hozzáférhetetlen formában), majd, ha a címzett közben nem lépett a rendszerbe, azaz nem jutott el hozzá az üzenet, törli azt.

Érdekesség: ha elküldök egy képet, üzenetet (akár több embernek is), és később úgy döntöm, hogy letörlöm, mert nem aktuális, téves küldés volt, stb, választhatok, hogy csak az én gépemről, telefonomról, vagy a címzettekéről is törlődjön az üzenet/kép. Ekkor világszerte mindenhonnan törlődik az üzenetem/fotóm, számítógépről, telefonról, stb.

A projectxiii folyamatos fejlesztés alatt áll, a hagyományos „FB funkciók” után a skype (chat, beszéd) és az email funkciók is sorra elérhetőek lesznek.

A Desktop-verzió még alfa változat, folyamatos fejlesztés alatt áll, de az alapfunkciók kiválóan működnek.

Ahogy Heather korábban említette, a Projectxiii bár nem része, de támogatója lesz a rövidesen bevezetésre kerülő I-UV Inchange, univerzális (nem csak lokális, kontinentális és globális) értékcsere rendszernek. (I: én, U: Universal (univerzális), V: Value (érték) Inchange: szójáték, az Exchange (csere) és az In (ban-ben, belső) szavak összevonásával, utalva a rendszer közvetlen értékcsere jellegére)

Megjegyzés: Az I UV nem összetévesztendő a „srácok” által bevezetésre szánt Universal Value Exchange rendszerrel, amiről később olvashattok.

Összegezve:

A projectxiii az információs magántulajdont, a magánélet szentségét védő, mobileszközök és számítógépek közötti kommunikációt védő program. Személyes felelősséggel használandó. Használjátok egészséggel, vagy hogy szokták mondani.

A UCC alapján, hogyan érvényesítheted a jogaidat?

OPPT - Átláthatóság, igazság, integritás, felelősség, elszámoltathatóság

OP magyar honlap