OSBEEE - Nyílt Forrású Banki Gazdaság

OSBEEE - Nyílt Forrású Banki Gazdaság

A napnál is világosabb, hogy új pénzrendszerre van szükség, ugyanis a jelenlegi nem reformálható, mert alapjában hibás.

Új alternatívaként, érdekes az OSBEEE (Open Source Banking Economy – Nyílt Forrású Banki Gazdaság) is.

Az OSBEEE-ről

A jelenlegi pénzrendszer: magán-üzleti bankok a hitelnyújtás során „teremtik” a pénzt (a semmiből, vagyis a pénz nem létezett a hitelnyújtás előtt). Könyveléstechnikailag dupla adósság, egyrészt az ügyfél adós a banknak, másrészt a bank adós saját maga felé, mert a tőke idegen. A banknak akkor lesz a tulajdonában, ha az ügyfél törleszti. A bank tehát NEM pénzt ad hitelként, hanem csak egy adóslevelet (tartozom neked ennyivel...). Ebből adódik a globális eladósodás, mert a bank is eladósodik.

Ha a pénzteremtést úgy szervezzük, meg, hogy az ellenkönyvelés nem adósságként szerepel, hanem saját tőkeként, vagyis könyveléstechnikailag egy tartós érték áll elő, ami annak tulajdonába kerül, aki egy ésszerű teljesítményt hoz létre.

Jelenleg a hiteltőke nem tulajdona senkinek, mert kölcsönös hitelezésről van szó, ahol, amikor az ügyfél a kölcsönösszeget visszafizeti, azzal a virtuális pénz megszűnik, vagyis eltűnik a forgalomból, ami szintén probléma, mert hiányzik onnan. Minél több ember fizeti vissza a hitelét, annál több pénz tűnik el a gazdaságból, ami deflációt eredményez.

Az Info-Money rendszer: egy modulokból álló rendszer, nem cserén alapszik, hanem értéken. célja, az emberi teljesítmény vásárlóerővel való „jutalmazása”. Nincs benne se infláció, se defláció, mert az „érték” (pénz) ami írásban megjelenik, ha vásárolnak belőle, akkor egyszerűen annyival csökken. Bárki, aki a társadalomban teljesítményt hoz létre, azonnali kifizetésben részesül. Vagyis a frissen teremtett pénz csak teljesítményből jöhet létre, ami aztán a fogyasztás során le is csökken, vagy teljesen eltűnik. A társadalomban ezzel a pénz megszűnik, nincs rá többet szükség. Az igény megteremti, a fogyasztás pedig megszünteti a „belső fizetőeszközt”. A működés tehát: jutalmazás/honorálás és fogyasztás.

Mivel a rendszer kifelé kapcsolódik a jelen gazdasághoz és pénzrendszerhez, a kapcsolódási pontokon lesz „pénzváltás”, de magában a rendszerben nem lesz pénz.

A bankokat nem szabad hibáztatni, mert ők is csak használói ennek a jelenlegi adósságra épülő pénzrendszernek, nem ők találták ki, ők csak felhasználják. A legtöbbjük nem is tudja, hogy mit jelent ez:

A gazdaságban jelen lévő pénz mennyisége 3%, a többi 97% virtuális, érték nélküli adósság, amely csak számok a banki komputerekben.

Minden ötletnek egy fórumra van szüksége, ahonnan az emberek tudomást szereznek róla. Az Info-Money  és az OSBEEE egy kooperáció. Ebben a közösségben az emberek elfogadják a belső játékszabályokat, pl. hogyan honoráljanak egy jó teljesítményt (időben, darabszámban, 10-12 teljesítménykategória kerül meghatározásra, ezekhez a tarifák... az emberek között így nem áll elő sem követelés, sem fizetési kötelezettség. Minden teljesítmény kifizetésre kerül, függetlenül attól, hogy az ügyfél fizetőképes-e, vagy akar-e fizetni, melyik társadalmi réteghez tartozik... Az emberek a közösséggel szerződnek, nem egymás között, nem kényszer az árban megegyezniük, mert a közösség dönt arról, így előállhat az is, hogy az eladónál egy más ár jeleink meg, mint a vevőnél. Nem fognak veszekedni rajta. A vevő csak azt igazolja le, hogy megkapta a szolgáltatást/árút és elégedett azzal. A fizetség a közösségtől érkezik az eladó felé.

A rendszer gondozását technikusok végzik, akiknek érdekében áll, hogy az emberek segítséget kapjanak, pl. tűzoltók, ügyeleti orvosok, ... senkinek nincs hozzáférése más emberek számlájához a rendszeren belül (pl. adóhivatal), ebben a rendszerben az emberek kooperációban működnek, nem áll elő konkurencia a kevés pénz miatt. Az együttműködésben sokkal gyorsabban történik meg az értékek elállítása, a gazdagodás. A bérek/fizetségek megállapítása is konszenzusban történik a teljesítménykategóriák tarifái felállításával. Friss pénzt egy igény fog előállítani, pl. egy projekt, amihez pénzre van szükség. Ezt a pénzt nem mástól/máshonnan kell elvenni, átcsoportosítani és ezzel a gazdasági érdekellentétek is megszűnnek. Mindenért a közösség fizet, nem pl. a munkaadó, vagy az ügyfél.

OSBEE: az emberek igényéből áll elő. Mire van szükségünk? Hogyan lehet beszállni a rendszerbe? A honlapon négy terület található, ki kell választani a legmegfelelőbbet.

Az OSBEEE nem kifizet, hanem jutalmaz, nem könyvel el veszteséget, hanem értéket állít elő, (jelen rendszerben pl. veszteséggel adót lehet spórolni), nem kalkulál számokkal, amik reálisan nem is léteznek. Jelenleg a bankok is igény=hitelkérelem alapján teremtik a pénzt, de csak a hitelösszeget teremtik meg, a kamatösszeget nem, ez a szám a banki komputerben mint pénz nem létezik. Az OSBEEE pénzt nem kell előre megteremteni, csak akkor, ha az értékteremtés létrejött és ezt igazolják. A kereskedelem így működött korábban: azt a halat, amit még nem fogtak ki, nem lehetett eladni..., vagyis a határidős ügylet  tilos volt. Világszerte az egyetlen rendszer, amely a tagok szükségleteiről gondoskodik és ezek kielégítését garantálja is.

Hasonló az ősi kínai modellhez, ahol a kereskedő egy körbe írta a vásárolt árú értékét - megalkudtak egymás között, és ha a vásárló újra jött és saját portékát kínált a kereskedőnek, az kiválasztotta amire szüksége volt, kialkudták az összeget (pénz nem volt! csak számok a krétakörben) amit levontak a falon lévő számból. Csak számok léteztek, mint információ...

További, részletes tájékozódásra javasolt források:

Honlap: OSBEEE - Mitgliederbereich der Genossenschaft

Média: OSB Channel | OSBEEE TV 

YouTube: Osbeee Economy

Közösség és fórum: OSBEEE Community

Facebook: OSBEEE

Hírek, információk: OSBEEE – Information & Events

Google+: Osbeee Economy

Hozzászólások

A téma tágabb megértéséhez az Érték, értékcsere videók rovat tartalma is ajánlott.

 

A UCC alapján, hogyan érvényesítheted a jogaidat?

OPPT - Átláthatóság, igazság, integritás, felelősség, elszámoltathatóság

OP magyar honlap